Δημιουργία προαστιακού στον Λαγκαδά

Δημιουργία προαστιακού στον Λαγκαδά

Αρ. Πρωτ. 1742/01.09.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Μεταφορών


Ένα μεγάλο έργο, ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής είναι η πραγμάτωση του προαστιακού-περιφερειακού σιδηροδρόμου. Ενός έργου που στην τελική του μορφή προβλέπεται να ενώσει 33 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλίας με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως προβλέπεται από τις μέχρι τώρα μελέτες και προτάσεις του έργου, έχει δοθεί προτεραιότητα υλοποίησης στις τέσσερις γραμμές που αφορούν τις μετακινήσεις από και προς την περιοχή της Λάρισας, της Έδεσσας και της Νάουσας, τη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και τα Τ.Ε.Ι. και την πόλη των Σερρών.


Στη μελέτη χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής δεν έχει συμπεριληφθεί ωστόσο η σύνδεση της γραμμής με την πόλη του Λαγκαδά, αφήνοντας εκτός Συγκοινωνιακού Χάρτη ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ομάδας εργασίας της μελέτης ο προαστιακός -περιφερειακός σιδηροδρόμος προβλέπεται να εξυπηρετεί μετακινήσεις που αφορούν στην εργασία, την εκπαίδευση, τις αγορές με δρομολόγια χρονικής διάρκειας μικρότερης από μία ώρα για τις περιοχές επέκτασης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και 90 λεπτών για τις περιφερειακές γραμμές. Η πόλη του Λαγκαδά όντας συνεπώς ένα μεγάλο αστικό κέντρο της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τον εν λόγω Συγκοινωνιακό Χάρτη.
Το επαρχείο Λαγκαδά έχει ήδη προτείνει η γραμμή να περνάει από τον Λαγκαδά «αναγεννώντας» με αυτόν τον τρόπο μία ιστορική σιδηροδρομική γραμμή. Προτείνει δηλαδή την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Λαγκαδάς - Σταυρός - Αμφίπολη - Νέα Ζίχνη, που λειτουργούσε έως το 1942.
Τα οφέλη που προκύπτουν από ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλά. Καταρχήν η σύνδεση καθιστά αυτομάτως πιο εύκολη και πιο γρήγορη την πρόσβαση στις εν λόγω περιοχές της περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης με την πόλη της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο, αλλά και το λιμάνι. Η μετακίνηση θα γίνεται με ένα γρήγορο, φθηνό και ασφαλές μέσο μαζικής μεταφοράς με αντίστοιχα θετικά περιβαλλοντολογικά οφέλη.
Επιπλέον μειώνεται και η απόσταση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης κατά 60 χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό θα ωφελήσει και τουριστικά και οικονομικά την περιοχή καθώς θα είναι πιο εύκολη, πιο οικονομική και πιο γρήγορη η μετακίνηση ατόμων και αγαθών.

Eρωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Μεταφορών:


- Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί από το υπουργείο η ολοκλήρωση της μελέτης της πρότασης δημιουργίας προαστιακού ώστε να δοθεί έγκριση και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες υλοποίησης του έργου;

- Σκοπεύει το υπουργείο να μελετήσει την πρόταση ένταξης στο έργο του προαστιακού την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Λαγκαδάς - Σταυρός - Αμφίπολη - Νέα Ζίχνη συμβάλλοντας έμπρακτα στην ανάπτυξη της περιοχής;